sobota, 30 grudnia 2017

Pieczone nuggetsy z indyka z sosem paprykowym





Składniki:

70 dag mięsa gulaszowego z indyka (lub mięsa z udźca indyka)
4 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki mąki
1 jajko
sól, pieprz
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 szklanki płatków kukurydzianych

Sos paprykowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżeczki jogurtu greckiego
4 łyżeczki ostrego ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól


Sposób wykonania:

Mięso kroimy na kawałki (o długości około 3 cm) i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
W misce miksujemy ze sobą mleko, jajko, mąkę. Doprawiamy papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Do masy wrzucamy mięso.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy np. w blenderze.
Kawałki mięsa pojedynczo wyjmujemy z ciasta, panierujemy w rozdrobnionych płatkach i układamy na dużej blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nuggetsy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos - wszystkie jego składniki mieszamy ze sobą.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...