Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Piernik litewski

Piernik litewski to ciasto, które od razu pokochałam. Oprócz tego, że jest pełne aromatu, dosyć łatwo go przygotować. Piernik litewski jest miękkim, wilgotnym ciastem. Jak już zauważyliście pewnie uwielbiam piec pierniki i poznawać ciekawe przepisy na to ciasto. Piernik litewski zaciekawił mnie właśnie dlatego, iż czytając przepis na jego wykonanie nabrałam smaku na jego spałaszowanie. Nie czekając długo, kupiłam potrzebne składniki i wzięłam się do roboty. Jak się okazało nie pomyliłam się, a piernik litewski okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam ciasto nie tylko miłośnikom pierników !
Składniki:
200 g mąki pszennej(1 i 1/3 szklanki)
200 g miodu(1 szklanka)
200 g masła
150 g maki żytniej(3/4 szklanki)
150 ml jogurtu naturalnego ( 1 opakowanie)
100 g czekolady gorzkiej
100 g cukru brązowego(1/2 szklanki)
50 g cukru białego(około 4-5 płaskich łyżek)
40 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
15 g kakao(1,5 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
3 jajka
Obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Miód podgrzewamy, następnie studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.
150 g miękkiego masła ucieramy z cukrem brązowym i cukrem białym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g miękkiego masła. Polewamy piernika. Dowolnie dekorujemy.


piernik, piernik litewski

Smacznego!





Komentarze

Popularne posty

Drukuj