X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneTarty, quiche i zapiekanki

Tarta na cieście francuskim z łososiem i kozim serem

Macie ochotę na tarte, ale nie macie czasu na przygotowanie ciasta kruchego. Mam dla Was idealne rozwiązanie! Przepyszna tarta na cieście francuskim z łososiem i kozim serem. Zobaczycie, że zakochacie się w jej smaku. Kremowa, aż rozpływa się w ustach, a połączenie łososia i sera koziego.. to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń. Bez wątpienia tarta grzechu warta 🙂

Tarta na cieście francuskim z łososiem i kozim serem

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 120 g sera koziego sałatkowego
  • Średniej wielkości bakłażan
  • Olej rzepakowy wielkopolski do usmażenia bakłażana
  • 3 jajka
  • 200 g śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Krok 1:

Ciastem francuskim wypełnij foremkę, w której będziesz piec tarte. Następnie lekko ponakłuwaj spód.

Krok 2:

Bakłażana umyj, następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, włóż bakłażana, posól i smaż kilka minut. Następnie gotowego bakłażana wyłóż na ciasto francuskie.

Krok 3:

Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 90 g koziego sera sałatkowego. Ser pokrusz w rękach. Wymieszaj dokładnie, następnie przygotowaną masę wylej na bakłażana.

Krok 4:

Na koniec ułóż kawałki łososia oraz 30 g sera koziego sałatkowego. Łososia i ser rozdrobnij w rękach.

Krok 5:

Piecz tarte 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Po 25 minutach zerknij przez szybkę, jak jajko się zetnie i lekko zarumieni to tarta jest gotowa. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy można zastąpić kozi ser innym? Jaki byłby najodpowiedniejszy, żeby zachować odpowiednią konsystencję?

Sprawdź również