Jedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie.

dorsz

Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny.

Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem i rozłożyć kawałki ryby.

dorsz pieczony

Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i porozrzucać po całej powierzchni naczynia.

Przygotowanie sosu – na patelnię dodać dwie łyżki masła i roztopić. Dodać mąkę i szybko wymieszać, wlać wywar warzywny. Dodać musztardę, mieszając zagotować. Dodać serek, podgrzewać aż serek się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Polać sosem przygotowane ryby.Obsypać posiekanym koperkiem. Zostawić trochę koperku do dekoracji.

Pieczenie – wstawić formę do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut.

Smacznego.