Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 30 grudnia 2017

Francuskie choineczki

Nie masz czasu na przygotowanie słodkości Sylwestrowych, a chciałabyś jednak czymś zaskoczyć swoich znajomych, rodzinę?
Jeśli tylko masz dostęp do ciasta francuskiego, pamiętaj że można z jego pomocą wyczarować prawdziwe cudeńka!
Te choineczki są tego przykładem :) W miarę szybkie do przygotowania, a wyglądają bardzo efektownie. Ucieszą zwłaszcza najmłodszych.



Składniki na ok 10 sztuk:
 
1 płat ciasta francuskiego
4 kostki czekolady deserowej
4 suszone morele
2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
10 migdałów

Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka herbaty matcha
2 łyżki mleka
Wiórki kokosowe
Wykałaczki

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na 10 (ok 1½cm) pasów wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nabijamy migdał (wcześniej wystarczy zrobić dziurkę metalowym szpikulcem) i nabijamy wstążki ciasta francuskiego układając je na kształt choinki. Pomiędzy warstwami układamy drobno posiekane bakalie oraz kawałki czekolady deserowej. Choinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 12-15 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy herbatę matcha a jeśli czekolada stwardnieje- 2 łyżki mleka. Płynną w zielonym kolorze polewamy po choineczkach, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.