czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto Marlenka

Miodowe blaty przełożone kremem kajmakowym...
Obłędne ciacho, które cudownie rozpływa się w ustach... 
Ciasto jest dosyć pracochłonne, ze względu na wywałkowanie cienkich miodowych placków, ale naprawdę warto poświęcić ten czas, bo smak nam wynagrodzi włożoną w niego prace. 







Składniki (blaszka 23/30) cm:
ciasto:
mąka pszenna ok. 4 szklanki + mąka do podsypywania,
cukier puder 3/4 szklanki,
miód 4 łyżki,
soda 3/4 łyżki,
margaryna 125 g,
ocet 1 łyżka,
jajka 2 szt,

masa:
budyń śmietankowy 2 szt,
mleko 3 szklanki,
cukier 2 łyżki,
masa kajmakowa 300 g,
masło 200 g,

dodatkowo:
orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej margaryny dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 5 równych części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby sobie ułatwić wałkowanie to możemy rozwałkowywać placki bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie je przenieść do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaty ciasta pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. Z kolejnymi blatami postępujemy w ten sam sposób. 
Krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Na gotujące się mleko wlewamy budynie i energicznie mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min, następnie przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń. 
Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciacho jest gotowe do zjedzenia, aby ułatwić sobie krojenie, możemy to zrobić w ten sposób:



#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

przepis zaczerpnięty ze strony smaki-katriny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz