Tradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy!
#beko #ciastojakzobrazka
CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe)
380 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)
25 g świeżych drożdży
50 cukru
szczypta soli
3 jajka
170 g miękkiego masła
MASA MAKOWA
200 g maku
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g rodzynek
25 g orzechów włoskich
25 g śliwek suszonych
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
2 łyżka likieru amaretto lub rumu
40 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
4 jajka
Dodatkowo:
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
i do dekoracji nie mielony "surowy" mak
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w miseczce, dodać 1 łyżkę cukru, wlewamy letnie
mleko, mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut
W tym czasie do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy szczyptę soli,
resztę cukru i wymieszać. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki i zagniatamy. Dodajemy po jednym jajku i cały czas
zagniatamy, po dodaniu
ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej
Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy 1 szklankę mleka). Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie
odsączamy na sitku z nadmiaru mleka. Mielimy trzykrotnie w maszynce z
sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku). Bakalie sparzamy wrzątkiem, kroimy drobno i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy miód, aromat migdałowy i likier amaretto, całość
wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia dodać miękkie masło i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem
pudrem na puszystą masę. Dodajemy do maku i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i
delikatnie wymieszać.
CIASTO cd.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę lekko oprószoną
mąką i dzielimy na 2 części, formujemy kule. Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3
mm, wyłożyć masę makową zostawiając
około 1-2 cm wolnego brzegu i zwijamy w roladę łączeniem do
dołu, zlepiamy końce i podwijamy je na spód. Każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu.
Makowce układamy na blaszce z piekarnika lub umieszczamy do podłużnych
foremek (piekłam w keksówce o długości 39cm), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do
wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wstawiamy makowce i pieczemy przez 40 minut
na złoty kolor.
Po tym czasie wyciągamy z pieca i rozcinamy papier by ciasto się przestudziło. Jeszcze ciepłe (ale nie
gorące) makowce polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz