niedziela, 13 kwietnia 2014

Czarny makaron z krewetkami



W jedno z kwietniowych, sobotnich popołudni podjęłam próbę przekonania mojego Najukochańszego do dań z makaronu. Nie ukrywam, że użyłam podstępu, wykorzystałam krewetki, które bardzo lubi i czarny makaron barwiony sepią (element zaskoczenia i zaciekawienia :)) z czego upichciłam dla nas obiad.

Misja zakończyła się sukcesem, obiad smakował! Więc będę szła za ciosem i w bliskiej przyszłości przeprowadzę kolejne eksperymenty ;)

Spróbujcie i oceńcie sami, dla nas pyyyycha!



Składniki:
  • krewetki black tiger (ok 200 g)
  • makaron czarny (ok 120 g)
  • papryczka chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • roszponka
  • łyżka masła
  • sól, oliwa

Wykonanie:

Krewetki rozmrażamy w garnuszku, roszponkę myjemy i osuszamy.


Czosnek przeciskamy przez praskę, chilli kroimy na cienkie paseczki.


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.


Do krewetek dokładamy czosnek, chilli, łyżkę masła i wszystko smażymy na wolnym ogniu.


Gdy krewetki są już gotowe, całość solimy i dodajemy makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by nitki makaronu obkleiły się powstałym podczas smażenia smakiem sosu.


Danie wykładamy na talerz, ozdabiamy go roszponką i jemy.


Smacznego!


Możemy też urozmaicić przepis, dodając do niego oliwki, pomidory w puszce i zioła (bazylia, zioła prowansalskie).


Wszystko dusimy, do momentu aż pomidory zmiękną i dodajemy makaron.


Dla mnie, jako miłośniczki pomidorów w każdej postaci, ta opcja jest co najmniej równie pyszna, jak wersja bez pomidorów, ale ocenę pozostawiam Wam :)

Brak komentarzy: