Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym stanowi pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs. Może również stanowić samodzielny posiłek. Świetna alternatywa dla tradycyjnego kalafiora z bułką tartą.

Składniki:

  • duży kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • około 150 g sera żółtego

Przygotowanie

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie ciągle mieszając wlewamy mleko, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i gotujemy, cały czas mieszając, przez kilka minut do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty. Do gotowego sosu dodajemy sok z cytryny i imbir. Mieszamy.

Kalafior wykładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy przez około 20 minut w 180 C.

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym
Print Friendly, PDF & Email