środa, 27 grudnia 2017

Świąteczny torcik makowy z pomarańczami i mascarpone

Dziś pierwszy poświąteczny dzień ale w niejednym domu duch świąt pozostanie żywy jeszcze przez dłuższy czas :)
W duchu tym przedstawiam Wam pyszne, wilgotne i wciąż bardzo świąteczne ciasto.
Torcik makowy poprzekładany kremową masą z serka mascarpone i pysznymi cynamonowymi pomarańczami to słodka, świąteczna esencja w jednym kęsie :)
Późnym wigilijnym porankiem, przy gorącej kawie i kawałku tego niezwykłego ciasta, siedzieliśmy całą rodziną wokół choinki i otwieraliśmy pozostawione pod drzewkiem paczuszki pełne spełnionych małych marzeń ;)
Było błogo, pachniało choinką i pomarańczami z cynamonem, a mak radośnie chrupał między zębami.
To ciasto niesie ze sobą wszystko to, co tak lubimy w Świętach, a z drugiej strony jest wielowymiarowe i kolorowe, jak nadchodzący karnawał!
Z pewnością sprawdzi się na karnawałowych spotkaniach pełnych śmiechu i radości! :D
Pomimo wielu punktów zawartych w przepisie, ten torcik jest naprawdę bardzo prosty i całkiem szybki w przygotowaniu...no i ten smak!
A w prostym dzieleniu ciasta na blaty możecie wykorzystać tip od #beko z filmiku, który znajdziecie na dole wpisu, żeby przygotować #ciastojakzobrazka :)
Możecie także zachować przepis na przyszłe Święta i zaskoczyć najbliższych sezonową pysznością.
To jest tego warte!








































Torcik makowy z pomarańczami i mascarpone
na małą tortownicę
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 150g mąki
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 125g cukru
  • 2 jajka
  • 125g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodkie pomarańcze:
  • 2 pomarańcze
  • 1-1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 szczypty cynamonu
Masa mascarpone:
  • 450g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Oddziel żółtka od białek jaj i utrzyj żółtka z masłem na jasną masę.
2. Do masy dodaj mak, mleko, cukier, mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito- miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Białka jaj ubij na sztywną pianę i wmieszaj ją delikatnie w ciasto, przy pomocy szpatułki.
4. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-60min w 180*C lub do suchego patyczka.

Słodkie pomarańcze:
1. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w koteczkę.
2. Wrzuć pokrojone owoce na patelnię i zasyp cukrem, dodaj cynamon- podgrzewaj do momentu puszczenia soków i rozpuszczenia się cukru.
3. Zwiększ ogień pod patelnią i zredukuj płyn do konsystencji lekkiego dżemu.

Masa mascarpone:
1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

Całość:
1. Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na trzy blaty.
2. Na pierwszy blat wyłóż 2-3 łyżki masy mascarpone, równomiernie rozprowadź po powierzchni, a następnie wyłóż połowę słodkich pomarańczy.
3. Przykryj drugim blatem ciasta, dociśnij i postąp z nim analogicznie, jak z pierwszym.
4. Na samą górę połóż ostatni blat ciasta i pokryj wierzch oraz boki torciku pozostałą masą mascarpone.
5. Ozdób ciasto świeżymi plastrami pomarańczy i oprósz mielonym cynamonem.

Smacznego!








































Festive poppy seed cake with oranges and mascarpone
for a small springform pan
Ingredients:
Cake:
  • 150g flour
  • 1/2 cup of dry poppy seeds
  • 125g of sugar
  • 2 eggs
  • 125g soft butter
  • 1/2 glass of milk
  • 1 teaspoon of baking powder
Sweet oranges:
  • 2 oranges
  • 1-1.5 spoons of light brown sugar
  • 2 pinches of cinnamon
Mascarpone topping:
  • 450g mascarpone
  • 1 tablespoon of powdered sugar
  • 1/4 glass of milk
Method:
Cake:
1. Separate egg yolks from egg whites and mix egg yolks with butter until light mass.
2. Add poppy seeds, milk, sugar, sieved flour and baking powder to the mass and mix until completely combined.
3. Whisk egg whites until stiff foam and mix it gently into the dough using a spatula.
4. Pour the dough into a springform pan lined with baking paper and bake 45-60min at 180 * C or to a dry stick.

Sweet oranges:
1. Peel the oranges from the skin and dice finely.
2. Put the diced ​​fruit in the pan and cover with sugar, add cinnamon - heat up until the juices are released and the sugar dissolves.
3. Increase the heat under the pan and reduce the liquid to the consistency of light jam.

Mascarpone mass:
1. Combine throughly all ingredients.

Whole:
1. A cooled cake divide along into 3 pieces.
2. Place 2-3 tablespoons of mascarpone mass on the first piece of cake, evenly spread over the surface, and then put half of the sweet oranges.
3. Cover with the second cake piece, press and follow with it in the same way as with the first one.
4. At the top place the last piece of the cake and cover the top and sides of the cake with the remaining mascarpone mass.
5. Decorate the cake with fresh orange slices and sprinkle with ground cinnamon.

Enjoy!







































W akcji: Ciasto jak z obrazka


2 komentarze:

  1. Fantastyczne ciacho! Uwielbiam mak, więc przepis zapisuję i wykorzystam nie tylko na Święta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...