sobota, 23 sierpnia 2014

Warzywa glazurowane podane na rukoli z fetą


Warzywa glazurowane to przyjemna alternatywa i urozmaicenie dla znanych wszystkim smaków. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :)

Składniki:
  • małe buraki
  • marchew, kilka sztuk
  • pietruszka, kilka sztuk
  • ser feta
  • rukola
  • cukier
  • ocet balsamiczny
Wykonanie:

Buraki przyrządzamy tak jak TU :)

Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość 1 cm, doprowadzamy do wrzenia. 


Dodajemy kilka łyżeczek cukru, na 18 małych sztuk widocznych na zdjęciu użyłam ok pełnych 7 łyżeczek cukru oraz 2 łyżki octu balsamicznego dla przełamania słodkiego smaku. Pozostawiamy na małym ogniu stale mieszając do momentu rozpuszczenia się kryształków, połączenia wszystkich składników i pokrycia buraków powstałą glazurą.


Marchew  pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnię. Ponieważ w odróżnieniu od buraków, warzywa te są surowe, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, gdy będą lekko twarde.


Wówczas postępujemy podobnie jak wcześniej, czyli dbamy, by w naczyniu znajdowała się odrobina wody, dodajemy cukier, ocet balsamiczny i podgrzewamy stale mieszając.


Na talerzu układamy rukolę oraz przygotowane w glazurze warzywa.


Na wierzch kruszymy ser feta, który wspaniale uzupełnia smak dania.


Danie możemy dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem.


Smacznego!

Brak komentarzy: