środa, 27 grudnia 2017

SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki podstawowe:
  • 1 kg szynki wieprzowej.
Składniki na marynatę:
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 ostre papryczki suszone chili peperoncini,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:
  • Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso i wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Szynkę przekładam do woreczka do pieczenia, układam w naczyniu żaroodpornym. 
  • Piekę przez 60 minut w 190 stopniach (z termoobiegiem).
*** Każde 10 dag mięsa to dodatkowe 10 minut pieczenia. ***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)