PRZEKĄSKI

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą – to jedno z podstawowych dań świątecznych, pasujące zarówno  na specjalne okazje jak i typowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu,  a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków.

 

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Składniki na 4-6-porcji:

  •  500g śledzi  solonych a’la matiasów
  • 100g śliwki suszonej
  • 500g cebuli
  • 70g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
  • Sok z cytryny

 

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy na 2-3 cm kawałki (takie w sam raz na jeden raz)
  2. Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez co najmniej 20min, następnie odcedzamy i tniemy na paski.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i sparzamy we wrzątku przez maksymalnie 1 minutę. Cebula dzięki temu będzie bardziej delikatna i straci swoją ostrość.
  4. Do odmierzonej ilości oleju wsypujemy zioła, świeżo zmielony pieprz  i mieszamy.
  5. Śledzie łączymy z cebulą i śliwkami, zalewamy olejem z ziołami, całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny według własnych preferencji smakowych.
  6. Gotowe śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą najlepiej jest wstawić na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie w sosie musztardowym

Przepis na śledzie po kaszubsku

Pasta z makreli i jajek – prosty przepis

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Published On

One comment

  1. suszona śliwka to musi być fajne połączenie ze śledziem, na pewno nadaje mu charakteru 🙂

    Dużo dobrego w Nowym Roku! 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *