niedziela, 24 grudnia 2017

Sernik Królewski

 Jeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam...
    smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy ale nie jest trudny, warto choć raz go upiec a jak już raz się upiecze to będzie stałą pozycją na świątecznym stole.



Składniki na blaszkę 35x25cm

Spód i wierzch:
- 500g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 4 duże łyżki śmietany 18%
- 4 duże łyżki kakao
- 1 duże jajko
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g cukru pudru

Masa serowa:
- 1kg sera białego
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- szklanka cukru pudru
- 200g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden)


Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy,



dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę, nie musi być równo a nawet nie powinno :)



piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez 15 minut. Wyciągamy podpieczony spód i robimy masę serową.



Masło ucieramy z cukrem do "białości", dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy, dodajemy po łyżce sera na przemian z budyniem, białka ubijamy i już tylko łyżką lub ręką łączymy z masą serową.



wykładamy masę na podpieczony spód i ścieramy drugą część ciasta na wierzch.



Pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego :)



1 komentarz: