piątek, 22 grudnia 2017

Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym


 Składniki:
Spód:
● 4 jajka
● cukier
● 1 kubek mąki tortowej
● 1 budyń z białą czekoladą 
● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku
Mus czekoladowy:
● 1 kubek śmietany kremówki
● 1 op serka mascarpone
● cukier
● 2 łyżki kakao
● 1 łyżka żelatyny
● 0, 5 kubka ciepłej wody
● 1 op bezików
Do nasączenia biszkoptu:
50 ml limocello
2 łyżki żurawiny w formie dżemu 
Polewa:
● 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
● 2 łyżki mleka lub śmietany


Przygotowanie:
● piekarnik ustawiamy na 180°C najlepiej z termoobiegiem.
● Jajka w temperaturze pokojowej zalewmy na chwilę jak najcieplejszą wodą z kranu, po czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch.
● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak
● wstawiamy do nagrzanego piekarnika
● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka
● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem
● w międzyczasie przygotowujemy mus
● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy
● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy.
Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę
● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus
● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany lub mleka, lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto

P.S
● alkohol możemy zastąpić sokiem z cytryny i ciasto nada się dla maluchów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz