Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Królewska szarlotka

Tradycją jest, że w moim domu na święta piecze się szarlotki, jabłeczniki. Moi rodzice nie wyobrażają sobie, żeby na stole nie zagościło pyszne ciasto z jabłkami. Dziś proponuję wam i moim rodzicom pyszną królewską szarlotkę. Ciasto to przygotowuje się dosyć szybko i nie zabiera zbyt dużo cennego czasu podczas przygotowań do najważniejszej kolacji w roku. Królewska szarlotka jest to tak naprawdę idealne połączenie: kwaśne jabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana. 
Składniki:
ciasto:
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g cukru
30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek)
30 ml oleju(około 3 łyżek)
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki)
4 jajka
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania)
bita śmietana:
500 g śmietany 30% lub 36%
40 g śmietanfixu(2 opakowania)
60 g cukru pudru(1/2 szklanki)
20 g kakao(2 łyżki)
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy galaretki, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Na wystudzony biszkopt układamy jeszcze ciepłe(nie gorące!) jabłka. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. 250 g śmietanki schładzamy. Następnie ubijamy na sztywno, dosypując połowę cukru i 1 śmietanfix. Śmietanę układamy na chłodne jabłka. 250 g śmietany schładzamy, następnie ubijamy z pozostałym cukrem i 1 śmietanfixem. Do śmietany dodajemy kakao. Mieszamy. Na jasnej śmietanie tworzymy dowolne wzory.

szarlotka, ciasta, bita śmietana, jabłka

Smacznego!
Źródło:"Ciasta", E. Wachowicz, s.142-143.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj