Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis

Kompot z suszonych owoców to jeden ze stałych punktów wigilijnej wieczerzy. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem, warto przyrządzić go na Święta. Kompot z suszu doskonale wpłynie na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot możemy podać dzieciom, które skończyły rok.

Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis

  • 300 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele mniej więcej w równych proporcjach)
  • 1 średnia pomarańcza
  • 5 goździków
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 łyżki miodu

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Dodajemy suszone owoce i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy przyprawy (goździki, cynamon, obrany i pokrojony w talarki imbir). Gotujemy na niedużym ogniu przez 45 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki pomarańczę. Kompot studzimy, przecedzamy by pozbyć się przypraw i owoców i słodzimy 3 łyżkami miodu. Gotowe!