czwartek, 21 grudnia 2017

CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ


Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować.



Przygotowanie: 30 min.

Pieczenie: 1 godz.

Chłodzenie: 30 min.



Na około 60 ciasteczek:

● 600 g mąki pszennej (typ 550)

● 1 szczypta soli

● 200 g drobnego cukru

● 2 białka jajek

● 400 g miękkiego masła

● 1 łyżka esktraktu z wanilii

● 1 łyżka cynamonu

● 1 łyżka imibru w proszku

● 1 łyżka ziarenek anyżu

Przygotowanie:

Białka ubij lekko trzepaczką. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, dodaj lekko ubite białka. Domieszaj miękke masło w kawałkach. Dokładnie wymieszaj całość.

Podziel ciasto na cztery równe części. Do jednej domieszaj wanilię. Do drugiej cynamon, do trzeciej imbir i do ostatniej ziarenka anyżu. Uformuj cztery kule, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Za pomocą małych foremek wykrawaj ciasteczka, i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

*Jeśli wolisz przygotować mniej ciasteczek, możesz je zrobić z połowy ilości składników.

**Przechowuj ciasteczka w hermetycznie zamykanym np. metalowym pudełku.


6 komentarzy: