Pisałem w poprzednim wpisie, aby nie wyrzucać pulpy po przygotowaniu mleka.
Idealnie nadają się na świąteczne smakołyki dla naszych najmłodszych. Dlatego teraz dwa szybkie przepisy, aby je fajnie wykorzystać.
Sławne kulki mocy w świątecznej wersji ?. My pakujemy je młodemu do szkoły do lunchboxa, fajna alternatywa dla „zwykłych” słodyczy. Plus duży zastrzyk zdrowej energii ?.
Ich wykonanie, to naprawdę niewielki wysiłek, wystarczy użyć to co zostaje po przygotowaniu domowego mleka, o którym pisałem TUTAJ. Pulpę suszymy i możemy dodawać do wypieków, kulek, ciastek, smoothie itp.
Ilości składników są umowne, to nie operacja chirurgiczna ?orzechy możecie zamienić na inne, dodać olej kokosowy, masło orzechowe, rum, suszone owoce itp.
Kulki makowe:
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
¾ szklanki daktyli
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka startej skórki z cytryny
¾ szklanki pulpy makowej
Kulki piernikowe:
Składniki:
¾ szklanki daktyli
½ szklanki suszonych fig
1 szklanka migdałów
¾ szklanki pulpy po orzechach włoskich
1 łyżka miodu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczka mielonych goździków
½ łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, odstawiamy do lodówki aby stwardniały, przed schłodzeniem możemy kulki nadziać na patyczki, aby powstały nam świąteczne “lizaki”.
Kulki możemy obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie, wiórkach kokosowych, jagodach goji lub różnych innych nasionach itp.
Wesołych Świąt!