Boże Narodzenie · Drożdżowe · Wielkanoc

Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem…

migdałowy wieniec z marcepanem

Co prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi marcepanowymi żyłkami w środku zasługuje na to, by się nim podzielić. Zrobiłam je już dwa razy w tym tygodniu i zaręczam, że jest warte tej odrobiny pracy, której wymaga :)

Ciasto jest bardzo proste i przyjemnie się z nim pracuje. Ja swoje zwinęłam w coś na kształt wieńca, ale jeśli macie nieco więcej wprawy i fantazji, możecie z niego wyczarować prawdziwą jadalną ozdobę Waszego świątecznego stołu lub pyszny prezent dla przyjaciół, bądź sąsiadów :)

Ciasto wypełnione jest masą marcepanową, którą przygotowałam raz z użyciem sklepowego, a raz domowego marcepanu. Obie nadają się doskonale, ale szczerze polecam Wam przygotowanie własnego marcepanu, jest po prostu o niebo lepszy.

Masy wychodzi z przepisu dość dużo i jest raczej rzadka, więc przy zwijaniu wieńców robi się niezły bałagan, co może Was trochę zniechęcić, ale zaręczam, że ciasto wychodzi doskonałe i jest warte zachodu. Jeśli natomiast naprawdę nie macie ochoty na dodatkowe sprzątanie (co przed świętami jest całkowicie zrozumiałe), możecie pominąć nacinanie ciasta i zawijanie go, a zamiast tego uformować prostą struclę i upiec ją w keksówce. Będzie równie pyszne :)

Z oryginalnego przepisu powstaje jeden duży, naprawdę duuuży, wieniec, który należy potem dość długo piec, przez co z kolei nieco zbyt mocno się przyrumienia, polecam więc podzielić ciasto na dwie porcje i upiec dwa mniejsze. Czas pieczenia się wtedy nieco skraca, a do tego zamiast jednego macie dwa pyszne ciasta, z których jedno możecie zjeść sami, a drugie np. komuś podarować. Ewentualnie możecie jeden wieniec owinąć szczelnie folią spożywczą i zamrozić. Będzie jak znalazł po świętach :)

Polecam :)

*przepis pochodzi z tej strony

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej chlebowej (jeśli nie macie, zwykła pszenna też będzie ok), plus trochę do podsypywania
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 50g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
  • 240ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki likieru migdałowego**

Nadzienie:

  • 2 białka
  • 200g marcepanu
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 50g miękkiego niesolonego masła

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta
  • płatki migdałowe do posypania

**W oryginalnym przepisie daje się ekstrakt waniliowy, ale moim zdaniem z amaretto ciasto smakuje o wiele lepiej.

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misie lub misie miksera wymieszaj mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodaj masło, jajko oraz mleko i wymieszaj raz jeszcze, a następnie zagniataj, podsypując lekko mąką, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Gdy będzie gotowe, przełóż je do wysmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na około godzinę. Powinno podwoić objętość.

Podczas gdy ciasto wyrasta, możesz się zająć przygotowaniem nadzienia. Najłatwiej zrobić to w malakserze, ale można je też użyć blendera ręcznego lub choćby nawet pałki kuchennej, choć będzie to wymagało nieco więcej cierpliwości.

Do malaksera wlej białka i ubijaj je przez chwilę, aż się nieco spienią. Następnie wrzuć pokruszony marcepan i zmiksuj wszystko. Na koniec dodaj miękkie masło, cukier oraz migdały i raz jeszcze zblenduj wszystko, aż powstanie gładka pasta.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Rozwałkuj jedną z nich na spory prostokąt i wyłóż na niego mniej więcej połowę nadzienia. Rozsmaruj równomiernie, pozostawiając około centymetr wolnego miejsca na jednym z dłuższych brzegów. Zwiń ciasto w rulon zaczynając od szerokiego brzegu i kończąc na tym nieposmarowanym. Następnie natnij rulon wzdłuż, zostawiając mniej więcej 2 cm nierozcięte na jednym z końców. Skręć obie części i uformuj wieniec. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy posmarowanej masłem i  wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Tak samo postępuj z drugą połową ciasta oraz nadzienia.

Gotowe wieńce przykryj luźno folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 30 – 40 minut do napuszenia. Gdy będą wyraźnie wyrośnięte posmaruj oba jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posyp płatkami migdałowymi.

Piecz w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, w razie potrzeby przykrywając wierzch folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekł. Upieczone pozostaw na blasze lub formie przez 10 – 15 minut, zanim przełożysz je na kratkę do studzenia (lub zaczniesz jeść ;)

Smacznego :)

drożdżowy wieniec migdałowy z marcepanem

 

2 myśli na temat “Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem…

Dodaj komentarz