czwartek, 21 grudnia 2017

Keks na białkach

Dzisiaj mam dla Was moi drodzy kolejną propozycje na świąteczne ciasto, a mianowicie pyszny keks, bogaty w bakalie i pachnący pomarańczą. Keks zrobiony jest na samych białkach. Jest bardzo puszysty i delikatny... Bardzo szybki w przygotowaniu! Życzę miłych przygotowań przedświątecznych 😊 






Składniki:
ciasto:
białka 1 szklanka,
mąka pszenna 2,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mleko 0,5 szklanki,
olej 1 szklanka,
orzechy włoskie 1 szklanka,
żurawina 0,5 szklanki,
rodzynki 0,5 szklanki,
skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,

lukier:
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z pomarańczy 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy stopniowo mleko, olej oraz mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Orzechy włoskie drobno siekamy i łączymy je z rodzynkami, żurawiną oraz mąką ziemniaczaną. Bakalie i skórkę z pomarańczy dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w środek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 
Sok z pomarańczy łączymy stopniowo z cukrem pudrem i intensywnie mieszamy łyżką. Następnie ostygnięte ciasto polewamy lukrem. 

przepis zaczerpnięty ze strony blogotowanie

6 komentarzy: