Tarta z kremem pomarańczowym i bezą

20.12.17

 
Tarta z kremem pomarańczowym i bezą to idealny deser na świąteczny stół. Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;)




Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody

Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam
i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. 

Nadzienie 'orange curd':
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 110 ml wody
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 115 g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka

Do garnka wlałam sok z pomarańczy, cytryny oraz wodę, dodałam skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotowałam na wolnym ogniu, ciągle mieszając nadzienie, aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodałam masło, a następnie jajka i żółtka. Nadzienie wyłożyłam na podpieczony spód. 

Beza: 
- 250 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do misy miksera wlałam białka, które rozmiksowałam wraz ze szczyptą soli. Po chwili dodałam porcjami cukier, czekając aż poprzednia porcja cukru będzie dokładnie rozmiksowana. Beza powinna być pod koniec ubijania błyszcząca. Bezę przełożyłam na warstwę pomarańczową. Ciasto piekłam 25 minut w temp. 170 st. C, a następnie przez 30 minut w temp. 60 st. C (suszenie bezy). Smacznego! :)







You Might Also Like

2 komentarze