poniedziałek, 18 grudnia 2017

Tatar ze śledzia z azjatycka nutą


Świąteczne wydanie śledzia w innej odsłonie. Tym razem prezentuję tatar ze śledzia z lekko ostrą nutą azjatycką. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią obok tradycyjnych dań podać na stole też odrobinę nowości.

TATAR ZE ŚLEDZIA


Składniki:
(2 porcje)
4 płaty śledzia
1/2 pora
1 łyżeczka startego świeżego  imbiru
1 niepełna łyżeczka wasabi (użyłam w proszku)
sok z 1/2 limonki
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu teriyaki

Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie pół  dnia, odsączamy i kroimy w mała kostkę.
Pora koimy na pół,a następnie w kostkę.
W misce łączymy obydwa sosy (sojowy i teriyaki), dodajemy wasabi, imbir i sok z limonki. Dodajemy pora i śledzie, mieszamy odstawiamy na około 2 godziny (opcjonalnie można dosłodzić) aby smaki się "przegryzły"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz