poniedziałek, 18 grudnia 2017

Trufle Gorąca Czekolada

Czy jest coś fajniejszego i przyprawiającego o uśmiech zimową porą, niż domowa gorąca czekolada?
Okazuje się, że można wyciągnąć z tego czekoladowego rytuału jeszcze więcej frajdy!
Wystarczy przygotować delikatne, o mocno intensywnym smaku trufle, wrzucić jedną do szklanki gorącego mleka i mieszając, obserwować, jak zmienia się w pyszny czekoladowy napój :)
A każda z tych ciemnych, kremowych kulek może mieć inny smak.
Ja obtoczyłam je w gorzkim kakao, cynamonie i cukrze pudrze ale Wy możecie nadać im swoje ulubione smaki :)
Chili, mielony imbir lub mielony kardamon też świetnie się sprawdzą!
A może...pokruszone cukierki?
Co kto lubi i co komu do gorącej czekolady pasuje!
W końcu to ma być kremowa, czekoladowa przyjemność! :D
Robota jest dość brudna ale niesamowicie odprężająca i pozwalająca wykazać się kreatywnością.
No i efekt końcowy przepyszny, a do tego takie trufle mogą być miłym świątecznym upominkiem :)
Do dzieła więc!
Kulać trufle można przy klimatycznym głosie pana Kiljańskiego w świątecznej odsłonie ;)








































Trufle Gorąca Czekolada
ok. 20 trufli
Potrzebujesz:

  • 200g dobrej jakości gorzkiej czekolady (75-82% kakao)
  • 100g mlecznej czekolady
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
Do obtoczenia:
  • cukier puder
  • kakao
  • cynamon
Sposób przyrządzenia:
1. W garnuszku podgrzewaj śmietanę z pokruszoną czekoladą, solą i cukrem do momentu, aż czekolada się rozpuści.
2. Mieszaj rózgą, aż uzyskasz jednolitą, czekoladową masę.
3. Przelej masę do niewielkiej brytfanki i wstaw do lodówki na ok. 4h.
4. Ze schłodzonej masy formuj rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem.
5. Uformowane trufle włóż do lodówki na 15min.
6. Obtaczaj schłodzone trufle w kakao, cukrze pudrze i cynamonie lub innych ulubionych dodatkach.
7. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
8. Gotową truflę wrzuć do szklanki wypełnionej do 3/4 gorącym mlekiem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!










































Hot Chocolate Truffles
about 20 truffles
Ingredients:
  • 200g of good quality dark chocolate (75-82% cocoa)
  • 100g milk chocolate
  • 200ml cream 30%
  • 1 tablespoon of sugar
  • 1 pinch of salt
Coats:
  • powdered sugar
  • cocoa
  • cinnamon
Method:
1. In a pot, heat the cream with crushed chocolate, salt and sugar until the chocolate is dissolved.
2. Mix with a pin until you get a combined chocolate mass.
3. Transfer the mass to a small tray and put in the fridge for about 4 hours.
4. Scoop cooled chocolate mass and form in balls of walnut-size and place them on a baking tray lined with parchment paper.
5. Put formed truffles in the fridge for 15 minutes.
6. Coat cooled truffles in cocoa, powdered sugar and cinnamon or other favorite flavors like chilli, cardamom or crushed peppermint candies.
7. Store in a refrigerator for up to 2 weeks.
8. Put ready truffle into a glass filled with 3/4 hot milk and mix thoroughly.

Enjoy!



6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na słodki podarunek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością sprawdzi się w tej roli znakomicie! :)

      Usuń
  2. Chyba też ukulam, bo mi narobiłaś smaka :D ale to już chyba po Świętach, bo za dużo na liście zadań ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, bardzo polecam! cała zima to czas czekoladowych trufli! :)

      Usuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...