Drożdżowy warkocz z bakaliami

Drożdżowy warkocz z bakaliami
Print Friendly, PDF & Email

Drożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g mleka
  • 1 jajko
  • 10 g masła
  • 30 g cukru
  • ziarenka z pół laski wanilii

składniki na nadzienie:

  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych fig
  • 80 g orzechów włoskich
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • ziarenka z pół laski wanilii
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

dodatkowo:

  • cukier puder

Drożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy.

Wykonanie:

Przed wykonaniem ciasta morele i figi zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i zostawiamy najlepiej na kilka godzin. Owoce wtedy ładnie zmiękną i nasiąkną sokiem.

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr.3.

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę czasu. Następnie ponownie wyrabiamy czas 1 min/Interwał.

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Następnie nacinamy boki ciasta tak jak na zdjęciu poniżej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie farszu:

Nasączone morele i figi dajemy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 20s/obr.4. Dodajemy orzechy, miód i przyprawy mieszamy czas 10s/obr.4.

Farsz wykładamy na środek ciasta i zwijamy pojedyńcze paski ciasta tak jak na zdjęciu powyżej.

Warkocz pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed wsadzeniem do pieca warkoch smarujemy jajkiem.

Warkocz pieczemy ok 30 minut do zezłocenia się skórki.

Posypujemy cukrem pudrem.

Inna opcja podania to przed pieczeniem warkocz posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.