poniedziałek, 18 grudnia 2017

MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 9

Składniki na muffiny:
  • 200 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 75 ml mleka,
  • 1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego),
  • 125 ml oleju,
  • 150 ml maślanki lub kefiru,
  • 2 nieduże jajka.
Składniki na krem:
  • 200 g mascarpone,
  • 150 g śmietany 30%,
  • łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder.
Dodatkowo:
  • srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji.
Przygotowanie:
  • Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam.
  • W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia.
  • Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję.
  • Przelewam mokre składniki do miski z mąką, miksuję na jednolitą masę.
  • Formę na muffiny wykładam papilotkami, wlewam masę (zostawiam około 1 cm od góry bez masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę.
  • Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy.
  • Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)