KUCHNIA

Świąteczny pasztet grzybowy

 

Dziś, czyli w niedzielę zabrałam się za świąteczne potrawy. Na pierwszy rzut poszedł pasztet, tym razem  aromatyczny grzybowy. Poprzedni, czyli słonecznikowy z żurawiną stał sobie spokojnie w lodówce 2 tygodnie, dlatego też robię wcześniej i absolutnie nie mam zamiaru go mrozić. Mogę podpowiedzieć, po upieczeniu wystudzić  i przechowywać w formie zawinięty w papier, ten który w którym się piekł, dlatego zawsze zostawiam margines papieru, aby móc otulić wypieki.

Składniki na 2 pasztety pieczone w formach o wymiarach 15x 30  cm:

700 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowianiu

1-1,2  kg pieczarek

3-4 cebule

150 g mąki : u mnie była kasztanowa, ale tyko dlatego, że akurat miałam otwarte opakowanie, mąką może być dowolna czyli owsiana, jaglana, gryczana- jeżeli chcecie mieć pasztet bezglutenowy lub po prostu pszenna

50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)

czubata łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka papryki

pieprz i sól

kilka gałązek świeżego rozmarynu, ewentualnie łyżka suszonego

dodatkowo opcjonalnie:

50 g orzechów laskowych

80-100 g suszonych borowików (namoczonych i ugotowanych)

2 łyżki oliwy truflowej

Przygotowanie:

cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 4 łyżkach oleju, gdy się zeszkli dodaj starte na tarce pieczarki (odłóż kilka sztuk do dekoracji). Smaż około 10 minut, dopraw pieprzem , gałką muszkatołową i papryką.

Podsmażone grzyby przełóż do ugotowanej kaszy, dopraw solą (jeżeli  kasza nie była solona co łyżka jak nic) oraz ugotowane borowiki. Zblenduj całość wedle uznania, u mnie było tak pół na pół, bo nie lubię bardzo gładkiego pasztetu.

Dodaj mąki, posiekane orzechy i rozmaryn. Wymieszaj dokładnie.

Formy wyłóż papierem do pieczenia, napełnij je do 2/3 wysokości i wciśnij pieczarki (całe, surowe!), dopełenij formy masą.

Piecz w temp. 180 C przez godzinkę.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *