Czekoladowe babeczki - bałwanki.

muffinki bałwankowe
 Naprawdę nie wiem jak to się dzieje, ale wszelkiego rodzaju muffinki i babeczki zawsze mi wychodzą (ależ brak skromności!). Przynajmniej do momentu wyjęcia z piekarnika współpracują po prostu wzorowo. Tak, zdecydowanie odczuwamy wzajemną sympatię i przy pierwszym kęsie następuje jej prawdziwa eksplozja! Jednak etap dekoracji, to zupełnie inna para kaloszy. Do tego trzeba mieć nerwy. Chłodny umysł. Albo żonę do pomocy. ;) Najważniejszym spostrzeżeniem i podstawową radą przy tworzeniu bałwanków jest użycie gęstego serka. Jak najgęstszego! Eksperymentując wykorzystaliśmy nawet słonawą filadelfię i w połączeniu z dużą ilością cukru efekt okazał się zaskakująco smakowity. A następnym razem nosy zrobię z marchewki - tak, jak być powinno! ;)



Składniki:


  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • gęsty serek kremowy
  • drobny cukier
  • czekoladowe lub zbożowe kuleczki

Wykonanie:

  • W dużej misce wymieszać suche składniki.
  • Dodać jajko, mleko i olej. Miksować robotem 2 minuty.
  • Dodać kawę i zmiksować do dokładnego wymieszania.
  • W formie muffinkowej umieścić papilotki i rozdzielić do nich ciasto.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
  • Ostudzić całkowicie i posmarować wierzchy serkiem.
  • Do miseczki wsypać cukier i zanurzyć w nim wierzchy muffinek.
  • Z ziarenek ułożyć "buźki".

Komentarze