sobota, 16 grudnia 2017

Tarta z jabłkami i bezą


 Tym razem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :)
Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak.
  Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach.




Składniki na formę 26cm

Ciasto:
- 200g mąki krupczatki
- 80g masła
- 50g cukru pudru
- 2 duże łyżki śmietanki 30%
- 2 żółtka
- kilka kropel olejku waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu

- 6 dużych jabłek
- 2 duże łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- 6 goździków
- duża łyżka masła
- duża łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:
- 3 białka
- pół szklanki cukru


Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy, najlepiej miedzy foliami,
wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy.




Obieramy jabłka i kroimy na plasterki, na patelnię wrzucamy masło, miód i pokrojone jabłka, cynamon i goździki, dusimy ok 15 minut aż zmiękną, studzimy, dodajemy mąkę i mieszamy.



Jabłka wykładamy na ostudzony kruch spód, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy ok 5 minut, masa bezowa będzie dość sztywna,




wykładamy ją na jabłka



 wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni,  pieczemy 35 minut, po 10 minutach pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową żeby beza się nie spiekła za szybko, na 5 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię.



Po upieczeniu studzimy i Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz