niedziela, 17 grudnia 2017

Klopsiki rybne w occie

W zamrażarce znalazłam różne ryby : płotki, wzdręgi i leszcze.
Myśląc co z nich zrobić wpadłam na pomysł i zrobiłam klopsiki rybne w occie.
Już najwyższy czas aby je zrobić i mieć na kolację wigilijną.
Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i to świetny pomysł na wykorzystanie ościstych ryb jakimi są właśnie leszcze.


600 g wyfiletowanej ryby ( płotki , wzdręgi, leszcze )
2 jajka
100 g czerstwej bułki
1 szk mleka

zalewa :
1,5 szk octu
4 szk wody
1 łyżka ziarnistego pieprzu
1 łyżka białej gorczycy
1 duża cebula
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sól ( soli tyle zby zalewa była dobrze słona bo klopsiki nie są solone )

mąka do obtaczania
olej do smażenia

Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Gotować ją około 10 minut na małym ogniu.
Bułkę namoczyć w mleku.
Rybę razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
Dodać jajko i wyrobić masę.
Formować kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na oleju.
Gotowe klopsiki wkładać do gorącej zalewy i zostawić na 12 godzin.
Po tym czasie przełożyć klopsiki do słoików, zalać zalewą i zakręcić słoiki.
Przechowywać w lodówce.
Podawać po kilku dniach.
Do dłuższego przechowywania zapasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.