Pierniczki_bez_miodu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierniczki_bez_miodu

 

 



Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki bez miodu (polecane szczególnie osobom z nietolerancją).

Chrupiące, bardzo smaczne, aromatyczne pierniczki.

Miód w przepisie można zastąpić ulubionym syropem – daktylowym, z agawy, klonowym.

W przepisie użyłam mieszanki mąki orkiszowej, ryżowej i amarantusowym, ale możecie użyć po prostu mąki pszennej.

Również jajko można zastąpić zaparzonym siemieniem lnianym a masło – margaryną bezmleczną lub wegańską.

 

 

PRZEPIS NA PIERNICZKI BEZ MIODU

Składniki na pierniczki bez miodu:

500g mąki – ja użyłam 400g orkiszowej, 100g ryżowej i 2 łyżki amarantusowej

200g syropu daktylowego lub klonowego czy z agawy

200g cukru pudru brązowego lub białego

1 jajko lub 2 łyżki zmielonego lnu zaparzonego wrzątkiem

120g masła

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki kurkumy

6-8 łyżeczek przyprawy do pierników – przepis

 

Jak zrobić pierniczki bez miodu:

W rondelku rozpuszczamy masło, syrop i cukier.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę, przyprawę piernikową, kurkumę. Mieszamy.

Dodajemy jajko, masło rozpuszczone z syropem i cukrem. Mieszamy i zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy pierniczki.

Pieczemy 10 min w 180st.

 

 

 

 

Pierniczki_bez_miodu

 

 

 

 




Pierniczki_bez_miodu