Zaskoczyło mnie to połączenie ogromnie. Kilka razy już chciałam to robić ale miałam obawy. Niepotrzebnie, wyszło super.  Smakiem przypomina mi rybkę w occie. 

mięso w sosie pomidorowym

Zrobię je jeszcze raz na pewno na Święta Bożego Narodzenia.

Piersi kurze pociąć na paki o grubości 1 cm. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Mniej jak zawsze.

piersi kurze w occie

Kawałki kurczaka panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni obsmażyć kurczaka na lekko złotawy kolor. Nie smażyć długo, żeby mięso nie było suche. Nawet jak nie jest całkiem przesmażone, będzie jeszcze zalane gorącą zalewą, więc będzie ok.

Mięso włożyć do miski.

Przygotowanie zalewy – do garnka wlać olej, rozgrzać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cebulę dodać do garnka i smażyć aż zmięknie. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki zalewy. Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną zalewą zalać kurczaka. Zostawić żeby ostygło. Wstawić do lodówki na najlepiej 2-3 dni. Czym dłużej tym lepiej.

Smak jest pyszny polecam.