Chleb z mąki pełnoziarnistej

Dom pachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas 🙂 Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb  z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy.

Składniki :

na zaczyn drożdżowy:
– 225 g mąki pszennej chlebowej
– 225 g wody
– 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin.
na chleb:
– 450 g mąki pełnoziarnistej
– 225 g mąki gryczanej

– 1 łyżka soli
– cały zaczyn 16 godzinny

Przygotowanie :

Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać  dwa rodzaje mąk dodać łyżkę

soli.  Następnie  cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto  ręcznie  i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie za twarde dodać trochę wody w celu połączenia dokładnie wszystkich składników. Przekładamy do formy posmarowanej olejem rzepakowym. (Ja piekę w  owalnej formie ceramicznej o długości 23 cm)

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.  Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st. Chleb przykrywamy np. szklaną żaroodporna pokrywką jeśli widzimy, że zbyt szybko się rumieni. Pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Smacznego 🙂

.

Print Friendly, PDF & Email