Nowe Przepisy

niedziela, 17 grudnia 2017

Kapusta z grochem i grzybami na wigilię

kapusta z grochem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na kapustę z grochem i grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię.

Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali:

1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej)
400 g grochu łuskanego – połówki (można użyć innego)
20 g suszonych grzybów
1 duża cebula (około 150 g)
2 ząbki czosnku
od 1/2 do 1 łyżeczki kminku (jeżeli nie lubimy kminku to możemy go pominąć)
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

do smażenia:
olej
łyżka masła


Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grochem i grzybami


Przygotowanie:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić na noc).

Następnie namoczone grzyby gotuję, jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty.

Kapusta kiszona:
Czosnek drobniutko kroję.
Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta nie była do końca przykryta wodą.
Do kapusty dodaję ziele angielskie, listki laurowe, czosnek, cukier, kminek, doprawiam solą i pieprzem. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Jeżeli podczas gotowania kapusty odparuje woda to dolewamy niewielką ilość wody i nadal gotujemy.

Groch:
W tym czasie gdy gotuje się kapusta ugotuję groch. Groch przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Mojego groch nie trzeba było moczyć ale są takie które wcześniej trzeba namoczyć i dopiero wtedy gotować.
Wypłukany groch przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości, w moim przypadku około 30 minut. Następnie odcedzam.


Smażenie cebuli i grzybów:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Wystudzone grzyby kroję na mniejsze kawałki.

Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję grzyby, masło i całość jeszcze smażę około 3-4 minut.

Końcowe przygotowanie kapusty z grochem:
Do ugotowanej kapusty dodaję odcedzony i ugotowany groch, podsmażoną cebulę z grzybami, dokładnie mieszam i całość jeszcze gotuję przez około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem. Na koniec dodaję majeranek, dokładnie mieszam i zakręcam gaz.

Kapusta z grochem i grzybami jest gotowa, tak przygotowaną kapustę możemy podać na przykład do smażonej ryby. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.