Znany wszystkim ryż na mleku z dodatkiem jabłek jest podawany w moim
domu zazwyczaj na podwieczorek lub kolację. Wielu z nas kojarzy się ze
smakiem dzieciństwa i z tym jest utożsamiane to danie. Atutem tego dania
jest szybkość jego wykonania. Nasze mamy robiły go na tradycyjnym
białym ryżu. Nowoczesne mamy przygotowują go najczęściej na ryżu
arborio. Nic tylko delektujcie się tym rarytasem:)
Składniki:
500 ml mleka 3,2%
100 g ryżu arborio(może być inny)
60 g cukru
30 g cukru waniliowego( 1 opakowanie)
30 ml wody
3-4 jabłka (najlepiej kwaśne)
20 g cynamonu(2 łyżki)
Mleko zagotowuje z cukrem( 3 łyżki) i cukrem waniliowym. Jabłka obieram,
kroje na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wlewam wodę oraz wrzucam
jabłka. Doprawiam cynamonem oraz dodaje pozostały cukier. Duszę około 20
minut(nie chcę, aby jabłka całkiem się Do gotującego się mleka
wsypuje ryż. Ponownie zagotowuje. Mieszam co jakiś czas, aż do momentu
całkowitego wchłonięcia całego mleka przez ryż. Wykładam na talerz ryż
oraz duszone jabłka. Od razu można podawać.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz