piątek, 15 grudnia 2017

ToRCiK ZiMoWy z nuTką ŻuRawInoWą

Składniki:
Spód:
● 1 kubek wiórek kokosowych
● 2 jajka
● 2 łyżki mąki kokosowej

Masa serowa:
● 1 op serka mascarpone
● 1 op serka ricotta
● cukier

Mus kokosowy:
● 1 op śmietanki kremówki (30/36%)
● 1 łyżka żelatyny 
● cukier
● laska wanilii
● likier kokosowy
● 1 puszka mleka kokosowego

Oraz:
● 50 g suszonej żurawiny
● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego
● 2 łyżki mąki
● 1 budyń z białą czekoladą 

Przygotowanie:
● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem
● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę
● tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy, pieczemy 15 minut
● żelatynę namaczamy w 0,5 puszki mleka kokosowego, odstawiamy

● serki mieszamy ze sobą, dokładamy żółtka i odrobinę cukru i budyń, możemy także dolać 50 ml likieru kokosowego
● masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut
● w międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem, wanilia i likierem.
Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy, nie gotujemy!
Dolewamy do śmietany, mieszamy. 
● żurawinę wysypujemy na patelnie i lekko podgrzewamy z sokiem. Przekładamy na sernik. Na ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny

P.S
● możemy użyć mąki kokosowej lub kukurydzianej wtedy ciasto będzie bezglutenowe 😉
● likier możemy pominąć, zastąpić syropem barmańskim i będzie idealne dla dzieci! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz