piątek, 15 grudnia 2017

Kurczak na butelce pieczony

Tak...może jednak zanim Kuchnia po mojemu zostanie przykryta przez inne, bardziej "płodne" kuchnie trzeba dać sobie chwilkę na powrót. Troszkę odsapnąć, poczekać na wenę i się nie spinać.
Tymczasem zanim to nastąpi przedstawiam pomysł na prosty a jakże pyszny obiad. Pomysł oczywiście mojej mamusi, wykonanie wspólne. Efekt naprawdę godny polecenia.


Składniki:
  • kurczak ok. 1,5 kg
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła i przyprawy do drobiu (u nas gotowa mieszanka + czosnek suszony, czubryca zielona i majeranek)
  • butelka po piwie
  • woda
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy sola i wybranymi przyprawami. Odstawiamy do marynowania - może być i na całą noc.
Przyprawionego kurczaka nadziewamy na butelkę wypełniona wodą i ustawiamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 110 minut. By tłuszcz, który wytapia się podczas pieczenia nie palił się - blaszkę podlewamy wodą, uzupełniając jej poziom w miarę potrzeby podczas pieczenia.
Potem pozostaje tylko umiejętnie pokroić rumianego kuraka i podać go z ulubionymi dodatkami.
Mięso, soczyste, kruche - pyszne. Polecam na rodzinny obiad.

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany