Pierwszy raz pierogi z truskawkami zrobiłam zeszłym roku. Był to mój
debiut z tym ciastem. Jak się później okazało całkiem niezły. W tym
roku również postanowiłam ten mój mały sukces powtórzyć. Robiąc te
pierogi przypominałam sobie czas odpoczynku oraz pięknego słońca w
czerwcu tego roku. Liczę, że i wam pierogi z truskawkami posmakują.
Składniki:
500 ml wody
350 g mąki pszennej
200 g truskawek
100 ml wody
5 ml oleju
1 jajko
szczypta soli
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Mąkę, jajko, sól oraz wodę(tak aby
zagnieść giętkie ciasto- nie musi być równo 100 ml) połączyć. Zagniatamy
ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki o grubości 5-7
centymetrów. Na każdym krążku ciasta układamy czystą truskawkę. Zlepiamy
ciasto. Zagotowujemy wodę z odrobiną oleju. Wrzucamy na gotującą się
wodę pierogi i gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów. Odcedzamy.
Pierogi możemy podać ze śmietaną oraz cukrem lub polać tłuszczykiem i
posypać cukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz