Moja mama zawsze powtarzała, iż prawdziwe pierogi są z ciasta na
bazie ziemniaków. Ja jednak tego lata postanowiłam lekko unowocześnić
znany wszystkim przepis na knedle. Dodając półtłusty twaróg zamiast
ziemniaków otrzymałam nieco lżejsze ciasto, a co za tym idzie zdrowsze.
Po ugotowaniu knedli na obiad moja mama uznała, iż stanowią świetna
alternatywę dla knedli ze śliwkami. Mam nadzieję, że i wam zasmakują.
Składniki:
500 ml wody
200 g truskawek
200 g twarogu półtłustego(nie mielonego)
150 g mąki pszennej
20 g cukru
5 ml oleju
1 jajko
1 żółtko
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy
cukier. Następnie dodajemy mąkę oraz rozkłócone jajko z żółtkiem. Ciasto
zagniatamy. Formujemy rulon, który dzielimy na ok. 15 części. Do
każdego lekko spłaszczonego kawałka ciasta wkładamy po jednej truskawce.
Zlepiamy. Wodę z odrobiną oleju(aby nie sklejały się) zagotowujemy.
Wrzucamy knedle do gotującej wody. Czekamy, aż wypłyną. Cedzimy,
zostawiamy do momentu ostudzenia.
Możemy te knedle podawać polane masłem i cukrem lub samym cukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz