Nieodłącznym elementem świątecznego stołu są potrawy z dodatkiem maku. W tym roku mam dla Was  kilka propozycji na Świąteczne wypieki z jego dodatkiem. Zaczynam od sernika truskawkowego na spodzie z makowego biszkoptu. Prosty i smaczny wypiek, który idealnie dopełni świąteczny stół. 

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):

Biszkopt makowy:

  • 3 jaja 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki maku 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli 
Masa serowa o smaku truskawek:
  • 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 
  • 2 jaja 
  • 150 gram konfitury truskawkowej Łowicz
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Wierzch:
  • 4-5 łyżek konfitury truskawkowej Łowicz
  • pomarańcze
Białka ubij na sztywno z solą. Stopniowo do białek dodawaj żółtka, cukier oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodaj mąkę oraz mak. Całość wymieszaj delikatnie i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Masę serową wylej na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku przez jeszcze 40 minut. Wystudź do temperatury pokojowej ciasto a następnie schłodź w lodówce. Przed podaniem posmaruj wierzch konfiturą i udekoruj pomarańczą. 

Smacznego, Klaudia!





Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Brak komentarzy