piątek, 15 grudnia 2017

Wigilijne uszka z pieczarkami + filmik


Dziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne, ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami. Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby leśne. Polecam moją sztuczkę.

Do przepisu dołączyłam filmik (17.12.2018) -> na końcu posta.

Przepis jest wegański ze swej natury.

Zapraszam do przepisu :-)

* * *
Składniki (proporcje na około 60 uszek):
  • ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.














2. Następnie starte pieczarki wrzucamy na średnio nagrzany tłuszcz i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku i sypiemy bardzo dużo oregano, nie żałujemy sobie. Mieszamy. Pieczarki puszczą wodę, smażymy tak długo, aż woda wyparuje i zostaną nam na patelni usmażone pieczarki. Odstawiamy je do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe.






3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy.












4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem od szampana. Nakładam farsz i sklejam uszka tak jak to się z uszkami postępuje.








5. Uszka układam na desce obłożonej papierem ręcznikowym.









6. W ten sposób wkładam uszka do zamrażalnika, zamrażając się w ten sposób nie sklejają się, później można je przełożyć do woreczków i w ten sposób wygodnie przechowywać w zamrażalce.




7. Nie mogę pokazać ugotowanych, ponieważ to są moje uszka wigilijne, które aktualnie właśnie "przebywają" w zamrażalce i czekają na swój dzień :-)















Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz