piątek, 15 grudnia 2017

Sałatka warstwowa - dietetyczna


Sałatka, która zachęca do spróbowania - kolorowa, lekka i bardzo smaczna w smaku. Zachwyca swą prostotą jak i wyglądem. Przygotowałam ją w ringach, dzięki którym uzyskałam różnokolorowe warstwy. Poniższą sałatkę możecie również przygotować w szklanym półmisku układając warstwami albo od razu całość wymieszać. 




Składniki na 2 porcje:
1/2 brokułu
100 g pieczarek
1/2 cebuli
4 jajka
100 g szynki
2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
odrobina masła klarowanego

do dekoracji
kiełki, np. rzodkiewki


Brokuł umyć, pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie na al dente. Od razu przelać zimną wodą, aby brokuł nie stracił koloru. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła i podsmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż do zmiany koloru pieczarek. Masę pieczarkową ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Białka oddzielić od żółtek. Białka bardzo drobno pokroić, posolić i wymieszać. Żółtka przełożyć do miseczki i rozetrzeć wraz z jogurtem oraz solą i pieprzem. Szynkę bardzo drobno pokroić. Brokuła drobno posiekać. Na talerz położyć ring, sałatkę ułożyć warstwowo lekko dociskając poszczególne warstwy (od spodu: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka). Przed podaniem udekorować kiełkami. 






Pomysł STĄD

Wygląd sałatki po wymieszaniu wszystkich składników

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz