Deser „Łasuch” ma w sobie tak na prawdę wszystko co powinien mieć
dobry deser czyli bitą śmietanę, herbatniki oraz dżem wiśniowy.
Kontrast kwaśnego i słodkiego w tym przypadku to zaleta, a nie wada.
Jest to deser, który pierwszy raz zrobiłam, gdy w domu nie było nic
słodkiego. Domownicy domagali się, abym coś jednak przygotowała.
Zrobienie tego przysmaku zajmuje około 30 minut.Biorąc pod uwagę, iż w
lato trudno piec ze względu na temperatury to ten deser idealnie
sprawdzi się również na letnie przyjęcie.
Składniki:
250 ml śmietanki 30% lub 36%
100 g cukru pudru
100 g dżemu wiśniowego lub powideł
100 g herbatników
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce 15 minut. Następnie ubijamy śmietanę.
W momencie gdy śmietana będzie ubita dodajemy do niej powoli cukier
puder. Nie zapominamy, aby cały czas ubijać śmietanę.
Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.
W pucharku układamy najpierw pokruszone herbatniki, następnie łyżkę
dżemy, na końcu bitą śmietanę. Postępujemy tak, również układając drugą
taką samą warstwę składników.
Deser chłodzimy przynajmniej 5-10 minut w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz