Pomysł na ten deser wziął się pewnego letniego popołudnia. Tego
samego dnia, pełnego słońca kupiłam zestaw pewnej firmy w którym był
kisiel, budyń na zimno oraz miseczka. O ile kisiele szybko zostały
wykorzystane do serniczka, to z budyniami miałam problem. Dodam również,
iż był to czas kiedy testowałam jogurt grecki na różne sposoby. Po
wielu próbach jednak powstał ten deser, którym można zajadać się w pełne
słońca dni. Niewątpliwą wadą jest jednak to, iż szybko znika.
UWAGA! Deser jogurtowo-budyniowy można przechowywać w lodówce do 4 godzin od jego przechowywania. Zawiera gotowy budyń na zimno, a on może być wg tego co jest na opakowaniu stać tylko 4 godziny w lodówce !
Składniki:
300 ml mleka
200 g jogurtu greckiego
120 g dżemu wiśniowego(4 łyżki)
50 ml wody(około 3 łyżek)
30 g cukru(3 łyżki)
20 g żelatyny(2 łyżki)
1 kiwi
Z jogurtu greckiego odkładamy jedną łyżkę, resztę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Stężałą żelatynę łączę z łyżką jogurtu. Ostrożnie przelewam do pozostałego jogurtu. Mieszam.
Budyń na zimno przygotowuje wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam na chwilę.
Kiwi myję i obieram ze skórki. Kroję na plastry.
Na dnie pucharku układam 2 łyżki dżemu wiśniowego. Następnie budyń. Na budyniu układam jogurt. wkładam na 5 minut do lodówki. Po 5 minutach na jogurcie układam plastry kiwi. Następnie budyń oraz jogurt. Na górze układam plastry kiwi. Całość wstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do zastygnięcia. Deser podajemy chłodny.
Smacznego!
UWAGA! Deser jogurtowo-budyniowy można przechowywać w lodówce do 4 godzin od jego przechowywania. Zawiera gotowy budyń na zimno, a on może być wg tego co jest na opakowaniu stać tylko 4 godziny w lodówce !
Składniki:
300 ml mleka
200 g jogurtu greckiego
120 g dżemu wiśniowego(4 łyżki)
50 ml wody(około 3 łyżek)
30 g cukru(3 łyżki)
20 g żelatyny(2 łyżki)
1 kiwi
Z jogurtu greckiego odkładamy jedną łyżkę, resztę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Stężałą żelatynę łączę z łyżką jogurtu. Ostrożnie przelewam do pozostałego jogurtu. Mieszam.
Budyń na zimno przygotowuje wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam na chwilę.
Kiwi myję i obieram ze skórki. Kroję na plastry.
Na dnie pucharku układam 2 łyżki dżemu wiśniowego. Następnie budyń. Na budyniu układam jogurt. wkładam na 5 minut do lodówki. Po 5 minutach na jogurcie układam plastry kiwi. Następnie budyń oraz jogurt. Na górze układam plastry kiwi. Całość wstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do zastygnięcia. Deser podajemy chłodny.
Smacznego!
jestem wielkim fanem takich lekkich deserów :) wystarcyz zmienić owoc, dżemik i zupełnie inna odsłona :)
OdpowiedzUsuń