Pierniczki świąteczne
Cały rok czekam na przygotowanie przepysznych dojrzewających pierniczków, które cieszą oko i podniebienie nie jednego smakosza
- 150g cukru pudru
- 60g masła
- 2 jajka
- 110g miodu naturalnego
- 2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 400g mąki typu 650
- 30g kakao
- 1 łyżeczka sody
Lukier królewski
Wykonanie
Masło,
cukier, jajka, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej tak, by
całość podgrzała się do około 50stopni C. Suche składniki mąkę, kakao i sodę
dokładnie połączyć. Dodać ¾ tej mieszanki do ciepłej masy wymieszać. Resztę
mieszanki wysypać na stolnicę dodać masę i dokładnie wyrobić ciasto. Zawinąć w
folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki
ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2mm Wykrawać z niego
pierniczki o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 175 stopni przez około
10minut. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim.
Lukier
królewski
Wycisnąć sok
z cytryny przez sitko, dodać do białka i zamieszać. Następnie dodać przesiany(
koniecznie) cukier puder i ucierać przez około 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych
grudek. Powianiem być lśniący i gęsty na tyle by można było z niego wylać wzór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz