czwartek, 14 grudnia 2017

ŚNIEŻNE BABECZKI

Niezwykle łatwe w przygotowaniu babeczki i bardzo smaczne. A w dodatku stanowią ozdobę świątecznego stołu. 






SKŁADNIKI
Ciasto:
250g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g cukru
1 jajko
80ml oleju
150g śmietany 30%
1 op. polewy i dekoracji mlecznej Helio


Dodatkowo:
gęsty lukier




WYKONANIE

Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki. W 2 mokre. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, delikatnie mieszamy.

Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem, ozdabiamy śnieżynkami.


  •  Do ciasta użyłam Polewy i dekoracji Helio (która ma wiele zastosowań) zamiast czekoladowych kropelek.

1 komentarz: