Tarta serowa z malinami jest idealnym ciastem na przyjęcia w
małym gronie lub podwieczorek. Łączy w sobie kwaskowatość malin i
słodycz sera. Tarta serowa z malinami może stanowić doskonałą bazę do
podobnych tart z owocami. Na wierzchu tarty serowej z malinami znajdują
się pyszna, chrupiąca kruszonka. Ciasto jednocześnie zachowuje przez
długi czas wilgotność i świeżość. W sezonie zimowym maliny możemy
zastąpić na przykład jabłkami. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
300 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
100 g masła
20 g cukru pudru(2 łyżki)
1 żółtko
ew. 18 g śmietany 12%(2 łyżki)
masa serowa
500 g sera twarogowego półtłustego
250 g malin(świeże lub mrożone)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
12 g cukru waniliowego(3 łyżki)
1 żółtko
Łączymy mąkę oraz cukier. Następnie dodajemy masło i żółtko. Łączymy
wszystko ze sobą. w przypadku gdyby składniki się nie chciały połączyć
dodajemy śmietanę. Tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą. Wkładamy na
30 minut do lodówki.
Ser mielimy(możemy również kupić gotowy zmielony, wtedy używamy 1/2
opakowania). Dodajemy oba cukry oraz żółtko. Miksujemy ze sobą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy podsypując mąką.
Układamy w formie do tarty posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika. Układamy
masę serową oraz maliny(jeśli są to mrożone to dobrze odsączamy). Na
górze ścieramy 1/4 ciasta, która nam pozostała. Ponownie wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz