AdSense

wtorek, 12 grudnia 2017

Sernik z polewą krówkową

          Jeszcze jeden sernik. Tym razem na kakaowym spodzie, oblany masą krówkową.


 Ciasto:
3 jajka
10 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego President
1 szklanka cukru + 2 łyżki
6 jajek
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 duże opakowania budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka)
po kilka kropel olejku migdałowego i śmietankowego

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej

         Utrzeć margarynę z cukrem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto umieścić w  blaszce (34x25 lub trochę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia.

         Żółtka z 1 szklanką cukru miksować do białości. Dodać proszek budyniowy, następnie ser oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Pianę połączyć delikatnie z masą serową. Gotową masę rozprowadzić na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Pozostawić w nim ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony sernik lekko przestudzić. Delikatnie rozprowadzić masę krówkową. Udekorować dowolnie,  np.polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense