wtorek, 12 grudnia 2017

Sernik z musem żurawinowym


Czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc na moim świątecznym stole musi znaleźć się sernik. W tym roku postawiłam na sernik z musem żurawinowym, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia na "Moich Wypiekach". Najpierw zakochałam się w jego wyglądzie, a po spróbowaniu też w jego smaku. Sernik jest bardzo delikatny i lekko słodki. W musie można wyczuć odrobinę żurawinowej goryczki, ale bardzo dobrze łamie ją słodycz sernika. Śmiało można go serwować na świątecznym stole. 

 
SERNIK z MUSEM ŻURAWINOWYM

Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
30 g masła
160 g ciastek owsianych z żurawiną
masa serowa:
500 g sera białego na sernik
250 ml śmietany kremówki
3 jajka
1 cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki
mus żurawinowy:
120 g żurawiny
1/2 szkl cukru
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
spód:
Ciastka miksujemy na "piasek" łączymy z rozpuszczonym masłem, wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy równomiernie do blaszki.
masa serowa: 
Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z ciastek, a następnie tortownicę z sernikiem wstawiamy do większej formy wypełnionej do 2/3 wysokości tortownicy wodą.Pieczemy 50  minut w 150 stopniach w kąpieli wodnej. Po upieczeniu sernik studzimy.
mus żurawinowy:
Żurawinę (może być mrożona -nie rozmrażać) wkładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy, aż żurawina popęka i puści sok.(nie dolewamy wody) Całość miksujmy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się resztek skórek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody, mieszamy z masą żurawinową i studzimy. Śmietanę ubijamy i łączymy z ostudzonym musem z żelatyną. 
Całość przekładamy na sernik i wstawiamy do lodówki na noc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz