Jaglane Rafaello - bez cukru, jajek

Składniki (tortownica 24 cm)
Spód:
- 2 szklanki orzechów włoskich (można użyć innych)
- 1 duża garść daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Masa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3,5 szklanki mleka kokosowego polecam to
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii
- miód naturalny do dosłodzenia
- 2 łyżki oleju kokosowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Orzechy mielimy w młynku do kawy. Odlewamy wodę z daktyli, blendujemy, w trakcie dodajemy zmielone orzechy i olej kokosowy.
Powstałą masę rozkładamy na tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki.
MASA:
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu, bez mieszania,  do momentu aż mleko zostanie wchłonięte. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 minut. 
Dodajemy 1 1/2 szklanki mleka kokosowego, ziarenka wanilii, kokos i olej kokosowy, dosładzamy miodem - ilość wg uznania, blendujemy na gładką masę.
Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia wkrótce

(inspiracja http://ostra-na-slodko.pl )

Komentarze

Popularne posty